همه چیز درباره ی کود های هیومیک

با حاصلخیزی و باروری بهتر خاک میتوان به تولید هرچه بیشتر و با کیفیت تر محصولات کشاورزی امید داشت . که این هدف تنها با مصرف کود های شیمیایی حاصل نمی شود ، علاوه بر وجود مقدار کافی از عناصر شیمیایی در خاک ، کشاورزان باید به تقویت ویژگی های فیزیکی و بیولوژیکی خاک نیز. بپردازند. مصرف مواد هیومیکی روشی است که در بسیاری از مناطق دنیا برای افزایش حاصلخیزی و باروری خاک استفاده می شود. کود های دارای اسید هیومیک علاوه بر  بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی خاک ، به دلیل دارا بودن انواع هورمون ها و ویتامین ها باعث افزایش تولید نیز می شوند

 میزان اسید هیومیک در خاک های مناطق مختلف و ایران

به طور طبیعی درصد کمی هیومیک اسید در تمام خاک ها وجود دارد و در واقع بخشی از مواد ارگانیک خاک را تشکیل می دهند. به طور ایده آل میزان مواد آلی در خاکهای کشاورزی باید بین 4 تا 6 درصد باشد که در خاک های کشاورزی اروپا این میزان بین 2 تا 4 درصد است و همچنین در بعضی مناطق اروپای شرقی مانند اوکراین میزان مواد آلی به 6 درصد نیز می رسد. اما در ایران به جز در نوار ساحلی دریاچه خزر، میزان ماده آلی خاک در اکثر مناطق و خاک های کشور 1 درصد و در مناطقی حتی زیر 0.1 درصد است.

مواد هیومیکی شامل سه گروه از ترکیبات هستند :

  • هیومین :

هیومین بخش ساختاری هوموس است. درمواد قلیایی، اسیدی و آب غیر قابل حل بوده و رنگ آن کاملا سیاه است.

  • اسید فولویک :

اسید فولویک در تمام PH  ها محلول است و رنگ آن از زرد روشن تا قهوه ای متمایل به زرد متغیر است.

  • اسید هیومیک :

اسید های هیومیک در PH  های بالاتر از 2 محلول هستند در واقع در مواد قلیایی محلول و در اسید ها و آب نا محلول می باشند. رنگ آنها قهوه ای سوخته تا خاکستری متمایل به سیاه متغیر است. وزن مولکولی و میزان کربن در اسید هیومیک از اسید فولویک یبیشتر است.

 

هیومیک

 

تخقیقات انجام شده به منظور تعیین اثرات کود اسید هیومیک 

  • درتحقیقی که به منظور بررسی اثرات کاربرد خاکی و محلول پاشی اسید هیومیک بر ویژگی های گلدهی و جذب عناصر در گل رز مینیاتوری انجام شد نتایج نشان داد، کاربرد اسید هیومیک در گیاه باعث افزایش جذب برخی عناصر ضروری از جمله نیتزوژن و آهن و همچنین رشد گیاه می شود. 
  • اسید هیومیک به دلیل اثرات مختلف فیزیولوژیکی که دارد، علاوه بر افزایش عملکرد ذرت، می تواند در کاهش استفاده  از کود های شیمیایی و همچنین کاهش آلودگی محیط زیست نقش مثبتی را ایفا کند و به عنوان ماده ای با منبع طبیعی در جهت پایداری و افزایش تولید محصولات زراعی مورد استفاده قرار گیرد.
  • در یک بررسی اثرات هیومیک اسید روی نوعی گیاه علوفه ای مورد آزمایش قرار گرفت و نتایج نشان داد که اسید هیومیک باعث افزایش سرعت فتوسنتز، توسعه زیست توده ریشه و محتوای عناصر غدایی گیاه گردید.

 

اثرات اسید هیومیک بر خاک و گیاه 

  • ترکیبات هیومیکی دارای اثرات مستقیم بر شرایط بیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی خاک می باشند.
  • هیومیک اسید عناصر زیادی دارد که باعث حاصلخیزی خاک شده و به بهبود دانه بندی خاک و کاهش فرسایش کمک می کند و همچنین سبب تهویه بهتر در خاک می گردد و ظرفیت نگهداری آب در خاک را بالا می برد.
  • اسید هیومیک سبب افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی در خاک می شود و به جذب نمودن عناصر موجود در خاک کمک می کند. هم چنین اسید هیومیک باعث متعادل نمودن ph در خاک های اسیدی و قلیایی می شود.
  • اسید هیومیک محتوای مواد آلی خاک را افزایش داده و در نتیجه در رشد و عملکرد گیاه اثر می گذارد.
  • اسید هیومیک با حفظ بافت فتوسنتزی وزن خشک گیاه را افزایش می دهد. همچنین از طریق افزایش محتوای نیتروژن، باعث افزایش رشد، تعداد برگ، ارتفاع و عملکرد گیاه می گردد.
  • اسید های هیومیک باعث بهبود جوانه زنی بذر، افزایش رشد ریشه، افزایش فتوسنتز، افزایش میزان و فعالیت آنزیم ها در گیاه شده و سبب بهبود جذب مواد غذایی توسط ریشه می شود و همچنین به افزایش میزان ویتامین ها در گیاه کمک می کند.
  • تیمار هیومیک اسید باعث جذب عناصر نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و فسفر می گردد که سبب افزایش رشد گیاهان و افزایش وزن تر گل و برگ می شوند

 

توصیه مصرف اسید هیومیک برای گیاهان مختلف به صورت زیر است :

 

محصول

زمان مصرف

میزان مصرف

غلات

اوایل پنجه زنی، ابتدای ساقه رفتن، ابتدای خوشه دهی

همراه با آب آبیاری میزان 10لیتر در هر هکتار در هر نوبت

ذرت

نوبت اول : 4-5 برگی نوبت دوم : 8-10 برگی قبل از ظهور گل آذین

همراه با آبیاری میزان 10 لیتر هر هکتار در هر نوبت

گوجه فرنگی و انواع جالیز

نوبت اول : قبل از نشاکاری نوبت دوم : در 5-6 برگی نوبت سوم :ظهور اولین برگ ها نوبت چهارم : زمان تشکیل میوه

فروبردن ریشه نشا در محلول 5 در هزار قبل از کاشت همراه با آبیاری در پای ریشه 15-20 لیتر در هکتار در هر نوبت

کلزا

مرحله رزت قبل از سرمای زمستانه ، شروع ساقه رفتن ، قبل از گلدهی

همراه با آبیاری به میزان 5 لیتر در هکتار در هر نوبت

یونجه

اوایل بهار و پس از چین

همراه با آبیاری و به میزان 10 لیتر در هکتار

چغندر قند

اوایل بهار و پس از شروع رشد

همراه با آبیاری و به میزان 10 لیتر در هکتار

سیب زمینی

پس از سبز شدن و ظاهر شدن برگ ها در مرحله 4 تا 5 برگی همزمان با گلدهی

همراه با آبیاری 10-15 لیتر در هکتار در هر نوبت

پیاز

پس از سبز شدن همراه با آبیاری مصرف شود و در مرحله تشکیل پیاز همراه با آبیاری مصرف گردد.

همراه با آبیاری 10-15 لیتر در هکتار در هر نوبت

محصولات گلخانه ای 

پس از دو برگی ، ظهور اولین گل ، شروع بار دهی

همراه با آب آبیاری به میزان 5 لیتر در هکتار در هر نوبت

خربزه ، طالبی و هندوانه

پس از دو برگی ، ظهور اولین گل ، شروع بار دهی

همراه با آب آبیاری به میزان 15 لیتر در هکتار در هر نوبت

پنبه

4 تا 5 برگی ، قبل از گلدهی ، بسته شدن غوزه

همراه با آبیاری 10 لیتر در هکتار در هر نوبت

مرکبات

قبل از گلدهی ، فندقی شدن میوه ، گردویی شدن میوه

همراه با آبیاری 10 لیتر در هکتار در هر نوبت

انگور

قبل از باز شدن گلها ، پس از تشکیل میوه

همراه با آبیاری 10 لیتر در هکتار در هر نوبت

سیب و گلابی

پس از ریزش گلها ، فندقی شدن میوه ، گردویی شدن میوه

همراه با آبیاری 10 لیتر در هکتار

بادام و گردو

پس از ریزش گلها ، فندقی شدن میوه ، گردویی شدن میوه

همراه با آبیاری 10 لیتر در هکتار

هلو و آلو

پس از ریزش گلها ، فندقی شدن میوه ، گردویی شدن میوه

همراه با آبیاری 10 لیتر در هکتار

پسته

قبل از گلدهی ، ظهور میوه ها ، شروع پر شدن میوه

در آب آبیاری به میزان 15 لیتر در هکتار در هر نوبت

انار

پس از ریزش گلها ، فندقی شدن میوه ، گردویی شدن میوه

در آب آبیاری به میزان 10 لیتر در هکتار در هر نوبت

برنج

در خزانه با غلظت 5 در هزار فقط محلول پاشی گردد

نوبت اول دراوایل پنجه زنی ، نوبت دوم ابتدای ساقه رفتن ، نوبت سوم ابتدای خوشه دهی در خاک مصرف گردد

همراه با آبیاری به میزان 5 لیتر در هکتار در هر نوبت

زمین من 

نظرات کاربران


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.