تاثیر مصرف گوگرد در ایجاد برخی عناصر غذایی در خاک

گوگرد ارزانترین و مقرون به صرفه ترین ماده اسیدزا جهت بهبود وضعیت تغذیه گیاهان در خاک های آهکی است. خاک های آهکی دارای مقدار زیادی کربنات کلسیم آزاد هستند. مهم ترین اثرات نامطلوب فراوانی آهک در خاک های زراعی، واکنش آنها با برخی عناصر کودی و تبدیل این عناصر به ترکیبات نامحلول و غیر قابل استفاده برای گیاه می باشد. برای دست یابی به عملکرد مطلوب در این خاک ها باید از روش های تعدیل آثار نامطلوب ازدیاد آهک در خاک استفاده کرد که شامل بهبود روش های کوددهی، کاربرد نواری کود های فسفره با کمک کردن سطح تماس بین کود و خاک، استفاده از گوگرد به عنوان یک ماده اصلاحی و... است. کود های گوگرد معدنی زرکوه دارای قابلیت رفع آهک خاک طی مدت 30 روز پس از اولین عملیات آبیاری می‌باشند. این کود ها آهک مضر بازدارنده رشد گیاهان و درختان را به گچ کشاورزی ارزشمند و قابل مصرف تبدیل می کنند. 

 

 

 

عنوان مقاله : تاثیر مصرف گوگرد و باکتری های Thiobacillus بر فراهمی برخی عناصر غذایی در خاک هایی با ظرفیت بافری مختلف

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

انتشار: نشریه زیست شناسی خاک 

جلد 3، شماره دو 

نام نویسنده: حسین بشارتی 

سال انتشار: 1394 

کلمات کلیدی: ظرفیت بافری، قابلیت جذب عناصر غذایی،  خاک آهکی، گوگرد، باکتری Thiobacillus

در انتهای مطلب می توانید فایل کامل مقاله را دانلود نمایید.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

در خاک های آهکی علیرغم وجود مقادیر فراوان برخی عناصر نظیر فسفر و عناصر کم مصرف ، فرم محلول و قابل جذب آنها اندک بوده و کمبود آنها یکی از عوامل محدود کننده رشد گیاه در این خاک ها محسوب می شود. کارایی مصرف گوگرد در این خاک ها به عوامل متعددی از جمله خاصیت تامپونی خاک و خنثی شدن اسید حاصل از اکسایش گوگرد بستگی دارد، لذا تعیین مناسب ترین مقدار مصرف گوگرد در خاک های آهکی با ظرفیت بافری متفاوت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در تحقیق حاضر تاثیر سطح گوگرد و باکتری های thiobacillus بر فراهمی برخی عناصر غذایی در 4 خاک آهکی با ظرفیت بافری مختلف مورد بررسی قرار گرفت فاکتور ها شامل گوگرد در هفت سطح ( مقداری از گوگرد که بتواند با 0، 3.1، 6.25، 12.5، 25، 50 و 100 درصد مواد خنثی شونده خاک واکنش دهد) ، نوع خاک در چهار سطح ( خاک هایی با 8، 14، 22 و 38 درصد کربنات کلسیم معادل ) بودند. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف گوگرد به همراه باکتری Thiobaillus و نوع خاک و نیز اثرات متقابل آنها بر غلظت فسفر، آهن، روی، مس، منگنز و سولفات قابل جذب خاک ، در سطح یک درصد معنی در می باشد. با افزایش سطوح گوگرد تلقیح شده با Thiobacillus، مقدار قابل جذب عناصر غذایی اندازه گیری شده در خاک در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. بطوریکه مقدار فسفر،  آهن، روی، منگنز، مس و سولفات که در تیمار شاهد به ترتیب 11.4، 2.4، 2.8، 4.2، 1.4 و 48.5 میلیگرم در کیلوگرم بودند. در سطح آخر گوگرد  ( مقداری از گوگرد که بتواند با 100 درصد مواد خنثی شونده خاک واکنش دهد + Thiobacillus) به ترتیب 25.4، 13.1، 3.5، 28.7، 1.8 و 207.2 میلیگرم در کیلوگرم افزایش یافتند. افزایش سولفات خاک در چهار خاک مورد آزمایش بین 140 تا 180 میلی گرم در کیلوگرم متغیر بود. بیشترین افزایش قابلیت جذب عناصر کم مصرف در خاک c1 (با 8% کربنات کلسیم معادل) در حالیکه بیشترین افزایش قابلیت جذب فسفر خاک c3  ( با 22% کربنات کلسیم معادل ) مشاهده شد. 

 

دانلود فایل کامل مقاله : تاثیر مصرف گوگرد و باکتری های Thiobacillus بر فراهمی برخی عناصر غذایی

 

   

برای مشاهده و خرید کود های گوگرد زرکوه روی لینک کلیک نمایید. 

 

 

زمین من  

نظرات کاربران


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.